sobota, 7 września 2013

Rogaliki nadziewane

Pyszne rogaliki, które podbijają serca rodzinki i gości…

fot. J.Gul
Składniki:
0,5 kg mąki; 1 paczka margaryny; 1 śmietana mała 18%; 5 dag drożdży; 2 łyżki cukru; cukier waniliowy; 2 żółtka; odrobina soli.

Nadzienie: marmolada
Do smarowania: 1 białko; cukier kryształ

 
fot. J.Gul
Wykonanie:
Drożdże pokrusz i zalej śmietaną o temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę, margarynę posiekaj. Połącz wszystkie składniki.
Utocz wałek, podziel go na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj i pokrój na trójkąty. Nadziej i zwiń, nadając kształt rogalika. Układaj na papierze do pieczenia. Posmaruj białkiem i posyp cukrem kryształem.
Piecz na rumiano.
 
fot. J.Gul



fot. J.Gul
Uwaga: Wypróbowałam również wersję z kremem orzechowym i czekoladowym oraz z kawałkami czekolady, a także kawałkami jabłka. Każda z nich ma swoich zwolenników. Jeśli jednak używasz czekolady, to raczej nadziej kostką – krem za bardzo wypływa.


fot. J.Gul


 
fot. J.Gul









Brak komentarzy: