Pyszne
rogaliki, które podbijają serca rodzinki i gości…
fot. J.Gul |
Składniki:
0,5
kg mąki; 1 paczka margaryny; 1 śmietana mała 18%; 5 dag drożdży; 2 łyżki cukru;
cukier waniliowy; 2 żółtka; odrobina soli.
Nadzienie:
marmolada
Do
smarowania: 1 białko; cukier kryształ
Wykonanie:
Drożdże
pokrusz i zalej śmietaną o temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę, margarynę
posiekaj. Połącz wszystkie składniki.
Utocz
wałek, podziel go na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj i pokrój na
trójkąty. Nadziej i zwiń, nadając kształt rogalika. Układaj na papierze do
pieczenia. Posmaruj białkiem i posyp cukrem kryształem.
Piecz
na rumiano.
fot. J.Gul |
Uwaga:
Wypróbowałam również wersję z kremem orzechowym i czekoladowym oraz z kawałkami
czekolady, a także kawałkami jabłka. Każda z nich ma swoich zwolenników. Jeśli
jednak używasz czekolady, to raczej nadziej kostką – krem za bardzo wypływa.
fot. J.Gul |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz