Uwielbiam dostawać takie owocowe prezenty szczególnie, że w tym roku śliwki na działce nie dopisały.
fot. J.Gul
Pora zatem na pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami pod
kruszonką.
Ciasto:
200g masła, 200g mąki
pszennej, 2 jajka, 150g cukru, 0,5 kg śliwek, cukier waniliowy, szczypta
cynamonu
Kruszonka:
80g mąki, 40g
cukru pudru, 100g masła
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrami.
fot. J.Gul |
Następnie dodać jajko i mąkę.
fot. J.Gul |
Miksować do czasu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem formę.
fot. J.Gul |
Na wierzchu poukładać wypestkowane
śliwki wymieszane z cynamonem.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i
posypać nią owoce.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Uwaga: Jeśli ciasto jest za sypkie, można dolać nieco mleka.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz