sobota, 14 września 2013

Ciasto ze śliwkami pod kruszonką

Uwielbiam dostawać takie owocowe prezenty szczególnie, że w tym roku śliwki na działce nie dopisały. 

fot. J.Gul

Pora zatem na pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami pod kruszonką.

Ciasto:
200g masła, 200g mąki pszennej, 2 jajka, 150g cukru, 0,5 kg śliwek, cukier waniliowy, szczypta cynamonu
Kruszonka: 
80g mąki, 40g cukru pudru, 100g masła

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrami. 
fot. J.Gul

Następnie dodać jajko i mąkę. 


fot. J.Gul


Miksować do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem formę.

fot. J.Gul

Na wierzchu poukładać wypestkowane śliwki wymieszane z cynamonem. 

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i posypać nią owoce. 

fot. J.Gul

fot. J.Gul
Piec przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

fot. J.Gul

fot. J.Gul

Uwaga: Jeśli ciasto jest za sypkie, można dolać nieco mleka.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy: