czwartek, 19 września 2013

Dżem z brzoskwiń

Słota na dworze i potężny wiatr strącił mi z drzewa wszystkie brzoskwinie. Nie wszystkie były w pełni dojrzałe i słodki, postanowiłam zatem przerobić je na dżem – na zimę będzie rewelacyjny do bułeczki z masłem, rogalików czy ciast drożdżowych.

fot. J.Gul


Składniki :
1 kg brzoskwiń
350g cukru

Przygotowanie:
Brzoskwinie umyj, wypestkuj i obierz ze skórki. 

fot. J.Gul


Pokrój na plasterki. Przełóż do garnka.

fot. J.Gul

Postaw garnek na gazie (ja jestem szczęśliwą posiadaczką babcinego pieca więc drzem powolutku „dochodzi” mi na wolnym ogniu).
Kiedy brzoskwinie zaczną się rozprószać dodaj cukier i dobrze zamieszaj. Możesz dodatkowo rozdrobnić owoce blenderem.
Od momentu zagotowania gotuj dżem jeszcze około 35 do 40 minut.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Wytrzyj dokładnie obwody słoików i mocno dokręć. Po zakręceniu postaw słoiki do góry dnem, żeby wieczka złapały. Przykryj ściereczką i zostaw na około godzinę.



fot. J.Gul

Zaopatrz słoiki w naklejki i wstaw do spiżarki.
Nie, nie otwieraj od razu słoików, bo do zimy spiżarka będzie świeciła pustkami )no dobrze, skuś się na jeden).

Uwaga: Podana ilość cukru jest subiektywna - warto sprawdzić, czy dżem odpowiada pod względem słodkości


Brak komentarzy: