sobota, 5 października 2013

Karpatka

Jeden z niewielu wolnych weekendów zasługuje na to, aby uczcić go słodkim deserem. Wybór padła na karpatkę, niegdyś jedno z moich ulubionych ciast, obecnie dawkowane w małych ilościach (te kalorie...).

fot. J.Gul

Składniki:
ciasto: 1  szklanka mąki,1/2 kostki margaryny, 5 jaj, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
krem: 4  szklanki mleka, 3/4  szklanki cukru, 3/4  szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 1 torebka budyniu śmietankowego, 3 żółtka, cukier lub aromat waniliowy

Wykonanie:
Ciasto: Rozpuść margarynę, dodaj wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i zagrzej, energicznie mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Po schłodzeniu dodaj po jednym jaju, ucierając ciasto.
Masę podziel na połowę i rozłóż na 2 jednakowej wielkości blachy (ja rozsmarowuje na papierze do pieczenia). Upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku kontrolując, czy ciasto się nie przypieka. Powinny powstać charakterystyczne dla karpatki "góry i doliny".
Masa: 3 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe składniki wymieszaj z 1 szklanką zimnego mleka. Do gotującego się mleka wlej powstałą masę z mleka, budyniu, mąki i żółtek. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. 

Upieczone i wystudzone ciasto przełóż masą. Posyp cukrem pudrem.

fot.J.Gul
fot. J.Gul
fot.J.Gul
SMACZNEGO!

Brak komentarzy: