| fot. J.Gul |
Składniki:
Ciasto:
50 dag
mąki; 10 dag cukru; 25 dag masła; 3 jaja; szczypta soli; cukier waniliowy; 4
łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1
kg jabłek; 10 dag cukru; 2 torebki cukru waniliowego; 3 dag zmielonych
migdałów; 10 dag rodzynek; cynamon
Wykonanie:
Mąkę
wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, resztę sypkich składników i
masło. Zagnieć ciasto. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych otworach (ewentualny
nadmiar soku odciśnij) i wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia.
Dwie
trzecie ciasta wyłóż na natłuszczoną blachę, przykryj masą jabłkową i pozostałą
częścią ciasta. Piecz godzinę w temp. 200˚C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
| fot. J.Gul |
| fot. J.Gul UWAGA: Często, zamiast nadzienia zrobionego wg przepisu, dodaje dżem. Dziś prażyłam jabłka na zimę i to właśnie je wykorzystałam jako nadzienie! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz