środa, 4 września 2013

Jabłecznik Elżbiety

Zrobiło się już jesiennie, a piękne, winne jabłka obficie dojrzewają. Nadszedł czas na moje ulubione wypieki - z jabłkami. Dziś jabłecznik, który zawsze się udaje, podbija serca i łamie wszelkie postanowienia...

fot. J.Gul



Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki; 10 dag cukru; 25 dag masła; 3 jaja; szczypta soli; cukier waniliowy; 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 kg jabłek; 10 dag cukru; 2 torebki cukru waniliowego; 3 dag zmielonych migdałów; 10 dag rodzynek; cynamon

Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, resztę sypkich składników i masło. Zagnieć ciasto. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych otworach (ewentualny nadmiar soku odciśnij) i wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia.

Dwie trzecie ciasta wyłóż na natłuszczoną blachę, przykryj masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta. Piecz godzinę w temp. 200˚C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. 


fot. J.Gul

fot. J.Gul



UWAGA: Często, zamiast nadzienia zrobionego wg przepisu, dodaje dżem. Dziś prażyłam jabłka na zimę i to właśnie je wykorzystałam jako nadzienie!

Brak komentarzy: