piątek, 30 sierpnia 2013

Kruche ciasto z jeżynami

Dostałam dziś w prezencie wiaderko jeżyn. 

fot. J. Gul

Część z nich pójdzie do zmrożenia – będą doskonałym dodatkiem do zimowych ciast i kompotów. Resztę postanowiłam wykorzystać do ciasta.      


Składniki:
3 szkl mąki; 4 jajka; 1 i ½ szkl cukru plus 2 łyżki; 250 g margaryny;1 łyżeczka proszku do pieczenia;ok. 500 g jeżyn

Wykonanie:
Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Mąkę połącz z żółtkami i szklanką cukru, 250g margaryny i proszkiem do pieczenia. Energicznie zagnieć ciasto (ma być suche i sypkie). 2/3 masy wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając ½ szkl cukru. Następnie pianę wyłóż na ciasto w formie, wyrównaj łyżką. Jeżyny umyj, osusz. Owoce rozłóż na pianie z białek.


fot. J.Gul


Do pozostałego ciasta dodaj 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą kruszonką posyp jeżyny. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C. Piecz ok. 40 min. Po tym czasie ostudź placek i pokrój na kwadraty.

fot.J.Gul


SMACZNEGO!


Brak komentarzy: