czwartek, 27 lutego 2014

FAWORKI

W tłusty czwartek na moim stole pączki co prawda zagościły, ale znacznie więcej zwolenników miały FAWORKI!

Składniki: ½ kg mąki, 5 żółtek, szczypta soli, łyżka spirytusu, pół szklanki kwaśnej śmietany, tłuszcz  do smażenia, cukier puder do posypania


Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, śmietanę. Dobrze wyrobić, by ciasto było miękkie i elastyczne. Dobrze zbić wałkiem, by powstały charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Ciasto cieniutko rozwałkować, wykrajać prostokąty o wymiarach ok. 12x3 cm. 

fot. J.Gul

Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec jedną końcówkę przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

fot. J.Gul

SMACZNEGO!

Brak komentarzy: