Dziś propozycja dla
wszystkich tęskniących już za świętami i ich zapachem. Jeszcze tylko 11
miesięcy, które wypełnić można chrupaniem CIASTECZEK KORZENNYCH.
Składniki: 2 szkl mąki
krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ kostki masła (margaryny), 1
jajko, 0,5 szkl cukru pudru, 1 łyżka śmietany, ½ torebki przyprawy korzennej do
piernika, ½ torebki cukru waniliowego, 5 dag mielonych orzechów (niekoniecznie),
1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Przesiać mąkę, zmieszać
z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajko,
cukier, śmietanę, korzenie, cukier waniliowy i ew. zmielone orzechy. Zarobić
ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 min do lodówki.
 |
fot. J.Gul |
Na oprószonej mąką
stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 3 mm i wyciąć szklanką krążki. Ułożyć
ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze.
 |
fot. J.Gul |
 |
fot. J.Gul |
Posmarować każde rozmąconym jajkiem.
 |
fot. J.Gul |
Piec w gorącym piekarniku (220 - 220 st.C) na jasnozłoty kolor.
 |
fot. J.Gul |
 |
fot. J.Gul |
 |
fot. J. Gul |
 |
fot. J.Gul |
Przechowywać w
zamkniętym słoiku, choć w tym przypadku przechowywanie nie jest możliwe –
ciasteczka znikają natychmiast po upieczeniu!
 |
fot.J.Gul |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz