Tradycją świąteczną, obok piernika, sernika i makowca, jest u mnie keks.
Dziś w jednej z prostszych i tańszych wersji.
Składniki:
- 250g mąki pszennej,
- 180g cukru,
- 5 jajek,
- 250g margaryny,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka mleka,
- ok. 300g bakalii (tym razem użyłam gotowej
mieszanki keksowej)
Wykonanie:
Mąkę przesiej.
Bakalie wymieszaj z
1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
Oddzieli żółtka od
białek.
Sodę wymieszaj z
mlekiem.
Miękką margarynę
utrzyj z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawaj po jednym żółtku.
Następnie stopniowo dodawaj mąkę.
Białka ubij na
sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Na końcu połącz masę z sodą rozpuszczoną
w mleku i obtoczonymi w mące bakaliami.
Ciasto przełóż do
keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym
piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie, aż lekko przestygnie.
Keks po ostygnięciu
można polukrować i udekorować bakaliami, choć moja rodzina woli bez polewy.
fot. J.Gul |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz