niedziela, 29 grudnia 2013

Świąteczny keks

Tradycją świąteczną, obok piernika, sernika i makowca, jest u mnie keks. Dziś w jednej z prostszych i tańszych wersji.

Składniki:
  • 250g mąki pszennej,
  • 180g cukru,
  • 5 jajek,
  • 250g margaryny,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka mleka,
  • ok. 300g bakalii (tym razem użyłam gotowej mieszanki keksowej)
 
fot. J.Gul

Wykonanie:
Mąkę przesiej.
Bakalie wymieszaj z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
Oddzieli żółtka od białek.
Sodę wymieszaj z mlekiem.
Miękką margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj mąkę.
Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Na końcu połącz masę z sodą rozpuszczoną w mleku i obtoczonymi w mące bakaliami.
Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw ciasto  w formie, aż lekko przestygnie.
Keks po ostygnięciu można polukrować i udekorować bakaliami, choć moja rodzina woli bez polewy. 

fot. J.Gul


SMACZNEGO!


Brak komentarzy: