poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Torcik galaretkowy

Lato już odchodzi, ale temperatura wciąż daje się we znaki. Dlatego dziś propozycja "na ochłodę" - ekspresowy torcik galaretkowy (również dla dbających o linię).

Składniki:
Przygotuj 4 opakowania galaretek różnych kolorów; 1/2 l śmietany 18%, 2 łyżeczki żelatyny, ewentualnie owoce sezonowe.

Wykonanie:
3 galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Pokrój w kosteczkę.

Rozrób 1 łyżkę żelatyny w niewielkiej ilości wody, wlej do 1/4 l śmietany, wymieszaj. Kiedy masa śmietanowa zacznie tężeć, dodaj do niej pokrojone w kostkę galaretki. Wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię. 

Ponownie rozrób 1 łyżkę żelatyny w niewielkiej ilości wody, wlej do 1/4 l śmietany, wymieszaj. Masę wylej na schłodzoną śmietanę z galaretkami. Kiedy zacznie tężeć, możesz ułożyć na niej owoce. 

Rozpuść ostatnią galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Kiedy zacznie tężeć, zalej nią masę śmietanową z wyłożonymi owocami. 

fot.J.Gul

fot. J.Gul


fot.J.Gul

fot.J.Gul
fot.J.Gul

fot.J.Gul


fot.J.Gul

Uwaga: Na dnie tortownicy można rozłożyć biszkopty, polewając je małą ilością gorącej galaretki, by zmiękły. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy: