Lato już odchodzi, ale temperatura wciąż daje się we znaki. Dlatego dziś propozycja "na ochłodę" - ekspresowy torcik galaretkowy (również dla dbających o linię).
Składniki:
Przygotuj 4 opakowania galaretek różnych kolorów; 1/2 l śmietany 18%, 2 łyżeczki żelatyny, ewentualnie owoce sezonowe.
Wykonanie:
3 galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Pokrój w kosteczkę.
Rozrób 1 łyżkę żelatyny w niewielkiej ilości wody, wlej do 1/4 l śmietany, wymieszaj. Kiedy masa śmietanowa zacznie tężeć, dodaj do niej pokrojone w kostkę galaretki. Wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię.
Ponownie rozrób 1 łyżkę żelatyny w niewielkiej ilości wody, wlej do 1/4 l śmietany, wymieszaj. Masę wylej na schłodzoną śmietanę z galaretkami. Kiedy zacznie tężeć, możesz ułożyć na niej owoce.
Rozpuść ostatnią galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Kiedy zacznie tężeć, zalej nią masę śmietanową z wyłożonymi owocami.
fot.J.Gul |
fot. J.Gul |
fot.J.Gul |
fot.J.Gul |
fot.J.Gul |
fot.J.Gul |
fot.J.Gul |
Uwaga: Na dnie tortownicy można rozłożyć biszkopty, polewając je małą ilością gorącej galaretki, by zmiękły.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz