Mimo iż wakacje powoli odchodzą w zapomnienie, to warto podelektować się jeszcze letnimi smakami ...
fot. J.Gul |
½ kg mąki;
45 dag jogurtu naturalnego;
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia;
150 ml oleju;
skórka z 1 cytryny;
sok z 1 cytryny;
1 jajko;
20 dag cukru;
½ kg truskawek
fot. J.Gul |
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać –
najpierw płynne (olej, jajo, sok z cytryny), a następnie dodajemy do nich
jogurt, skórkę z cytryny oraz mąkę, cukier i proszek lub sodę. Powstanie z tego
dość gęste ciasto, takie jest również po upieczeniu.
Ciasto wylewamy na blachę, a następnie układamy
na min owoce. Pieczemy godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 170st.C. Przed
podaniem polewamy lukrem, albo – jak w mojej wersji – obsypujemy cukrem pudrem.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz