Niedzielnie, szybko, prosto i smacznie, czyli ciasto inspirowane lekturą książki "Mary Poppins w kochni od A do Z"
fot. J.Gul |
Składniki:
4 łyżki miękkiego masła;
½ szklanku cukru;
1 jajko (żółtko oddzielone od białka);
¼ esencji waniliowej;
1 ½ szklanki przesianej mąki pszennej;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
¼ łyżeczki soli;
½ szklanki mleka;
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160
st.C.
Dodając stopniowo cukier, utrzyj masło w
misce na jednolitą, puszystą masę. W osobnym naczyniu rozetrzyj żółtko jajka z
esencją waniliową. Dodaj do masy maślanej, chwilę ucieraj, żeby wszystkie
składniki dobrze się połączyły.
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i
solą, a następnie przesiej. Dosypuj małymi porcjami do masła z żółtkiem,
dolewając stopniowo mleka i rozrabiając dokładnie.
Ubij białko jaja na sztywną pianę i
delikatnie połącz z resztą ciasta. Przełóż łyżką masę do formy.
Piecz przez 25-30 minut albo do momentu,
gdy wbita pośrodku wykałaczka będzie po wyjęciu sucha.
Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź na
drucianej kratce.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
Ps. Zdecydowałam się obsypać je cukrem
pudrem, ale równie smakowite byłoby polane lukrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz