niedziela, 4 stycznia 2015

Sernik lekki i aksamitny by Agnieszka Maciąg

Ostatni leniwy weekend przed powrotem do pracy warto spędzić delektując się – wolnym czasem, zapachami i smakami. Dlatego postanowiłam poświęcić czas na rzucaniu zaklęć…oczywiście kulinarnych i z przepisu Agnieszki Maciąg wyczarowałam lekki sernik. Przepis nieco zmodyfikowałam, dodając do sera budyń śmietankowy oraz kładąc na spód kruche herbatniki.

fot. J.Gul


Sernik lekki i aksamitny
Składniki:
1 kg białego, tłustego sera, dobrze zmielonego,
1 szkl cukru,
1 cukier waniliowy,
8 jajek,
2 łyżki miękkiego masła,
250 ml śmietanki kremówki,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka skorki startej z cytryny,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 łyżki kaszy manny,
60 g rodzynek  namoczonych w rumie,
ewentualnie: garść płatków migdałów, kilka kropli naturalnego olejku migdałowego

fot. J.Gul


Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 170 st. C (góra i dół, bez termoobiegu).
Ser utrzyj z cukrem, całymi jajami, masłem, śmietaną, cukrem waniliowym i kaszą manną. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz bakalie.
Masę serową wyłóż na posmarowaną masłem formę do pieczenia ciast. Piecz ok. 60 min.

fot. J.Gul

Ja zrobiłam jeszcze polewą z gorzkiej czekolady z odrobiną śmietanki.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy: