fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
PIERNIK ANI
Składniki:
½ kg maki pszennej,
1 szkl cukru kryształu,
1 szkl cukru pudru,
1 kostka margaryny,
1 przyprawa do piernika,
4 jajka,
2 łyżeczki sody,
10 łyżek miodu,
1,2 szkl kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Cukier prażymy na karmel, dodajemy ½
szkl wody, studzimy.
fot. J.Gul |
Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę
przesiewamy z przyprawą do piernika i sodą. Do utartej masy dodajemy mąkę,
miód, karmel i śmietanę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy je z masą.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160
st. C przez godzinę.
fot. J.Gul |
Piernik po upieczeniu przekładamy konfiturą z moreli lub
powidłami ze śliwek. Możemy go polukrować.
fot. J.Gul |
fot. J.Gul |
U mnie króluje wersja z polewą czekoladową!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz